top of page
Search

Vždyzelené neopadavé listnáče

Updated: Jan 24, 2023

Dreviny, ktoré si uchovávajú listy aj v zimnom období, predstavujú široký výber a určite sa nájdu tie, ktoré sa hodia aj do vašej záhrady.

Niektoré zhodia časť svojich listov v závislosti od miestnych podmienok v zime. Treba si uvedomiť, že uchovávanie listov, ihlíc, znamená pokračovanie transpirácie aj v zime a preto je potrebná pôdna vlhkosť. Ak drevina nie je adaptovaná na dlhšie fázy mrazov, alebo nemá prístup k vlahe, alebo jej je priveľa, rastlina hynie.

1. Skalníky



Skalníky majú veľký výber kulivarov a veľkostí. Väčší ker až menší stromček je možné vypestovať zo skalníka mliečneho Cotoneaster lacteus a skalníka chladnomilného Cotoneaster frigidus ´Cornubia´. Z menších druhov môžete využiť na porast do 150cm skalník vrbolistý Cotoneaster salicifolius var. floccosus a na pokryv pod podrast alebo na väčšie plochy sa hodí skalník Dammerov Cotoneaster dammeri var. radicans, Cotoneaster salicifolius ´Parkteppich´ a ´Gnom´.

2. Dráče


Ďalšou premenlivou skupinou sú dráče - Berberis, kde sa spomedzi známejšie opadavé druhy nájde niekoľko vždyzelených a vždypichľavých druhov. Preto sa hodia hlavne do zadných častí výsadieb a do živých plotov. K vyššej výsadbe do 2-3 metrov dorastú dráče Berberis gagnepainii, Berberis julianae, Berberis x stenophylla ´Corallina Compacta´a Berberis verruculosa. Menšieho vzrastu je Berberis candidula a pokryvný Berberis buxifolia ´Nana´, ktorý je vhodný ako lem záhonov.

3. Krušpán

Krušpán vždyzelený je stále populárna a tvarovateľná drevina do živých plotov, topiár aj napriek mnohým problémom s hubovým a hmyzím škodcom. Tisícky kilometrov vysadených vo formálnych záhradách znamená, že je ho ťažko nahradiť inými drevinami. No pokusy o náhradu sú a s klimatickými zmenami a posunmi sa bude postupne meniť aj výber najpoužívanejších tvarovaných krov. Z kultivarov spomeniem Buxus sempervirens´Suffruticosa´a panošovaný ´Elegantissima´.

4. Bršlen


Bršleny sú výborné pokryvné dreviny a najznámejšie sú Euonymus fortunei ´Emerald Gaiety´ a ´Emerald´n Gold´. Na pokryv sa hodia aj ´Sunstop´, ´Dart´s Blanket´ a varieta radicans, a o niečo vyššia varieta vegetus.

5. Cezmíny


Cezmíny majú uplatnenie pre ich vysokodekoratívne listy aj ako solitéry. V skupinách dokážu vytvoriť pomaly rastúci živý plot, pozadie výsadby. Sú veľmi pichľavé a treba rátať s rukavicami pri výsadbe aj úprave. Vhodné skôr do menej exponovných polôh sú cezmíny obyčajné Ilex x aquifolium ´Alaska´, ´Silver Queen´, 'Argentea Marginata' , ‘Rubricaulis Aurea’, ‘Silver Milkmaid’ a mnoho ďalších. Menšia vzrastom a tmavšia v olistení je Ilex x meserveae ´Blue Princess´, ´Blue Prince´, ´Blue Angel´. Do popredia sa dostáva aj cezmína vrúbkovaná Ilex crenata používaná hlavne na topiary a bonsaje pre jej kompaktné a nepichľavé lístky pripomínajúce skôr krušpán.

6. Zemolezy

Zemolezy majú tiež zástupcov s trvalou zeleňou - zemolez lesklý Lonicera nitida ´Baggensen´s Gold´a zemolez kapucňovitý Lonicera pileata, ktoré sa používajú najčastejšie pre živé ploty. Vedia pokryť pôdu a neumožňujú rastu náletových burín.

7.Mahónie


Medzi ďalšie známe kry s trvalým olistením a poriadne pichľavým je Mahónia cezmínolistá - Mahonia aquifolium ´Apollo´, ´Charity´ a mnoho ďalších. Výber kultivarov sa stále rozširuje a ich odolnosť voči mrazom je dobrá. Skoro na jar sa v objavia kvety v žltých strapcoch a vystriedajú ich tmavé plody, ktoré boli konzumované aj ľudmi v minulých dobách v Amerike, od kiaľ pochádzajú.

8. Kaliny



Kaliny sú významné druhy krov, z ktorých niektoré majú zimné olistenie a hodia sa tak na vytvorenie kulisy v záhrade. Mnohé z nich majú kvety lákavé pre včely a iný hmyz a plody s atraktívnym vzhľadom. Z vyšších druhov vhodných do živých plotov a ako voľne rastúce väčšie kry sa vysádzajú kaliny vrásčitolisté Viburnum rhytidophyllum, ktoré majú bujný rast a čoskoro vám vytvoria živý plot do výšky až 5 metrov ak ich nebudete strihať. Plodí čierne bobuľky, ktoré pomerne hojne klíčia a rastlina sa tak ľahko rozširuje semenáčikmi. Dobrou pôdokryvnou kalinou je Viburnum davidii (kalina Davidova), ktorá dorastie približne do pol mentrovej výšky a postupne sa rozrastá do šírky vo vhodných podmienkach. Väčšina kalín začne kvitnúť už v neskorej jeseni, niektoré pokračujú v bezmrazom období, alebo pokračujú po oteplení na jar. Kvety sú v rozetách biele alebo jemne ružové.


9. Zimozeleň


Známa zimozeleň menšia - Vinca minor aj z. väčšia -V. major sú pôdokryvné polokry. Rozširujú sa plazivými vetvičkami a veľmi dobre odrádzajú iné rastliny vo svojom spločenstve. Dobre využívaju každú možnosť rásť aj v tieni stromov, v plytkej pôde. Ich kvety majú bledomodrú aj tmavomodrú farbu, a kultivary s bielymi kvetmi ´Gertrude Jekyll´ či panošovanými listami - Variegata. Známe kultivary sú ´La grave´, 'Atropurpurea', ´Bowles´s Variety´.

10. Hlohyňa



Hlohyňa šarlátová - Pyracantha coccinea je takmer nezničiteľný odolný ker s nebezpečnými tŕňmi ak si nedáte pozor pri ich manipulácii. Zato sa uplatnia ako živé ploty s väčšinou stálezelným olistením. Kry zdobia krásne biele drobné kvietky v strapcoch a neskôr výrazne sfarbené bobule. Tie môžu byž v originálnej šarlátovej červenej, alebo v oranžovej či žltej. Vtáctvo si na nich pochutná v zime, čím spĺňajú ekologickú úlohu v našich záhradách. Bez rezu dorastie až do 4 metrov, dá sa však tvarovať na oporu.

11. Vavrínovec


Vavrínovec lekársky - Prunus laurocerasus je stále viac používaný ako živý plot aj v strednej Európe. Jeho veľké kožovité lesklé listy ostávajú na kríkoch v zime a spolu so sviecovitým súkvetím a následnými čiernymi bobuľami sú zaujímavými krami pre pozadie výsadby v záhrade. Rastie pomalšie ale väčšie sadenice sa dajú kúpiť v prijateľných cenách. Treba si však uvedomiť, že trpia ako veľa krov zo Stredomoria silnejšími mrazmi, preto nie sú vhodné do exponovaných oblastí. Taktiež môžu trpieť plesňovými chorobami listov a dobré odstránenie napadnutých listov či orez pomôže z regeneráciou. Viaceré odrody sú na trhu ako ´Novita´, ´Etna´, ´Rotundifolia´, ´Ivory´, a nižší do šírky rastúci ´Otto Luyken'.

12. Aukuba



Aukuba japonská - Aucuba japonica´Variegata´ alebo ´Crotonifolia´ sú najčastejšie pestované tieňomilné aukuby, kríky dorastajúce do 1,5m a vhodné aj do nízkeho živého plotu. Podobne ako vavrínovec môžu trpieť hubovým napadnutím listov. Sú to krásne lesklo olistené kry panošovaného sfarbenia. No pôvodná jednotónová zelená aukuba ´Rozannie´sa dá zohnať, ak je exotický vzhľad nežiadaný. Plody sú červené na rozdieľ od vavrínovcov.

13. Fatsia




Fatsia japonica je zaujímavá rastlina s palmovito tvarovanými listami s kožovitým povrchom. Kvety sú podobné brečtanovým. Je to málo používaný krik v našich podmienkach, ale má potenciál v chránených polohách v slnečných až tienistých situáciach pod stromami. Silnejšie mrazy pod -10 by mohli poškodiť listy, ale rastlina opäť obraší. Je vhodnejšia do južných a chránených oblastí.

14. Vresy



Calluna vulgaris alebo vres obyčajný je populárnym drobným kríčkom do podrastu s kyslými pôdami. Určite nie pre ťažké hlinité a zamokrené ílovité pôdy. Tie sú im osudným. Ak sa neprihliada na ich osobité pôdne požiadavky dlho nevydržia. Inak sú to nádherne kvitnúce kobercové porasty ak sa im ponúknu priepustné a kyslé pôdy. Mimo kvitnutia si zachovávajú jemné lístky aj počas zimy a tak predstavujú dobrý vždyzelený porast.

15. Vtáči zob



Vtáči zob je bežne používaný ker v našich oblastiach. Je poloopadavý v miernych zimách. Ligustrum ovalifolium ´Aureum´má krásne prefarbenie do zlatožlta a je veľmi vhodný do živých plotov a na tvarovenie do topiár, pričom znesie aj zatienené stanovište.


V ďalšej časti predstavím druhy do oblastí s miernymi zimnými teplotami, ktoré dovoľujú doplniť sortiment pestovaných krov.


77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page