top of page
Search

Suchomilné rastliny

Updated: Oct 17, 2022


Máme tu horúčavy a teploty lámu rekordy tento rok. Nejedna záhradka trpí nedostatkom vody, tieňom. Rastlinky, ktoré sme posadili možno tento rok majú veľký problém sa ujať a hynú. Voda je hnacou silou spolu so svetlom pre dobrý život rastlín. Každá rastlina sa vyvinula a adaptovala vo svojom prirodzenom prostredí na určitý prísun vody. To plati aj pre kultúrne, vyšľachtené druhy, ktoré sa hybridizovali z určitých pôvodných druhov a nadobudli časť ich nárokov.

Ak máte záhradu s oblasťami pod neustálym pôsobením slnka, správny výber rastlín je dôležitý.

Pri veľkých rozlohách ako sú parky, veľké krajinné časti je zvyčajnou vegetáciou tráva, lúka alebo krovinový a stromový porast. V prípade tráv, ak sú už stabilizované niekoľko rokov na ploche, majú tendenciu sa obnoviť sami po ústupe sucha a po nástupe dažďov. Ale ich vzhľad dotedy samozrejme bude pripomínať suchú savanu. Polievanie nie je potrebné a neekonomické.

Pri novozaložených krovinách a stromčekoch je však pri dlhotrvajúcich suchách pravdepodobné uhynutie ak sa korene nestihli rozvinúť do hĺbky, kde sa pôdna voda môže držať. Zálievka pri menších plochách, napríklad kvapkovou závlahou, či iným lokálnym polievaním je potrebná. Hlavne ak záhradné rastliny, trvalky, letničky sú novovysadené v ten istý rok.

Ak však máte záhradu, kde si chcete vytvoriť trvalkový záhon na slnečnej strane, je ekonomickejšie aj ekologickejšie vybrať tie, čo odolajú aj dlšiemu a intenzívnejšiemu suchu. Vyhnete sa tak väčším stratám rastlín a úbohému vzhľadu stresovaných rastlín.

Dôležitá je aj pôda a jej schopnosť zadržať vodu. Tá sa líší podľa jej zloženia a štruktúry. Typicky pôdy s vyšším obsahom ílovitých častíc a humusu, majú lepšiu schopnosť udržať vodu po dlhší čas. To je výhoda pri kontinentálnych suchých letách. Ak sú však pôdy príliš stláčané častým prechodom po nich, majú menej priestoru pre udržanie či vzduchu či vody. Piesčité pôdy majú tendenciu vodu nechať rýchlo odtiecť a preto len niektoré rastliny sú adaptované na život v týchto podmienkach.

Zvyčajné adaptácie na sucho a intenzívne teplo sú pre xerofity (suchomilné druhy): sukulencia (zadržiavanie vody v tele rastlín), sfarbenie listov a stoniek do modrých, sivých odtieňov vďaka dodatočnému ochrannému povrchu (epitelu) rastlín. Listy môžu byť veľmi úzke, zabraňujúc tak nadmernému výparu a expozícii teplu a svetlu. Alebo majú kožovité, voskovité, plstnaté povrchy listov. Hlboké či veľmi jemné a rozsiahle korene sú adaptované na rýchlu absorpciu akejkoľvek nárazovej vlahe.

Nasledovný výber rastlín je určený pre záhrady. Môžu však byť použité aj vo verejnom priestore, za predpokladu, že sú zasadené do vhodnej pôdy.

1. Okrasné trávy


Tieto okrasné druhy tráv vybrených do záhradných komozícii pre ich nevšedný a dynamický vzhľad, sa konečne začali viac využívať aj v našich končinách. Široké sprektrum rôznych výšok, sfarbení listov a tvarov kvetov umožňuje nové kombinácie s trvalkami.

Mnohé krajinné výsadby ich začali uplatňovať vo veľkom a s úspechom. Často sú tou poslednou rastlinou, okrem divých burín, ktoré ostávajú v zanedbaných verejných výsadbách.

Obľúbenou je kostrava Festuca ´Elijha Blue´ s modrastým nádychom listov a kompaktným trsom so slamovohnedými kvetnými steblami. Vhodná do nižších výsadieb v kombinácii s inými trvalkami.

Pre vlnitý vzhľad je vhodný kavyľ Stipa tenuissima ´Pony Tail´, ktorý sa dobre rozširuje v suchých podmienkach. Hebký vzhľad tenučkých svetlých listov v hustých trsoch pripomína vlasy v copoch podľa čoho má pomenovanie ´Pony Tail´. Samotný rod Stipa je veľmi pestrý a pre prostredie kontinenálneho leta, ideálny.

Calamagrostis brachytricha je pekná tráva v skupine smlzov s hustými kvetmi, ktoré upútajú pozornosť. Vyššie a vzpriamené druhy ako smlz Calamagrostisx acutiflora ´Karl Foerster alebo panošovaný ´Overdam´sú klasikou pre trvalkové záhony, ale aj v skupinových výsadbách. Pôsobia organizovane a úhľadne pre ich vzpriamený rast vrátane kvetov. Uprednostňujú hlinitejšie pôdy, ktoré zadržia vlhkosť aj počas leta.

Rod Panicum má tiež uplatnenie so svojimi väčšinou na zimu odumierajúcimi listami. Trsy narastú opäť na jar s novými sviežimi listami, a peknými kvetmi – zoskupením drobných gorálkovitých tvarov. Pekný kultivar s pupurovohnedastým dofarbením časti listov je Panicum ´Shenandoah´, alebo do siva sfarbený ´Heavy Metal´.

Ozdobnice ako Miscanthus chinensis ´Kleine Silberspinne´sú známe a rozšírené okrasné trávy s vyšším vzrastom a neskorším nástupom kvetných metlín. Vyššie a rozložitejšie druhy sú vhodné do väčších záhonov a výsadieb. Kultivary s purpurovými listami či kvetmi sú čoraz častejšie aj medzi ozdobnicami - ´Purple Falls´, ´Ibiza´.

Dokonca aj ostrice majú schopnosť prosperovať počas suchého obdobia v ťažších pôdach. Dobré skúsenosti mám s japonskou ostricou ako Carex morowi ´The Beatles´, ´Ribbon Falls´, ´Ice Dance´.

Málo známa ale veľmi odolná je Eragrostis spectabilis – milota nádherná, ktorá má rozložitý vzrast s fialovým nádychom vzdušných kvetov. Odoláva dobre suchu ako vačšina druhov z prérijných a suchých oblastí Severnej Ameriky.

Perovec Pennisetum je mnohým známy a veľmi dekoratívny druh tráv pôvodne z východnej Ázie a Austrálie. Mnoho vydrží aj naše podmienky ako napríklad Pennisetum alopecuroides ´Hameln´s prevísajúcimi metlinami.

Je veľa druhov a kultivarov ozdobných tráv a pravdepodobne budeme vídať aj substropickejšie druhy, ktoré môžu prežiť miernejšie zimy už aj v našich teplejších regionoch. V každom prípade trávne kombinácie sú zaručene dobrá voľba pre trvalkové a trvaloudržateľné výsadby.



2. Mliečnik – Euphorbia


Skupina mliečnikov má medzi sebou veľa druhov, rozšírených po celom svete od trópov po mierne pásmo. Záhradné kultivary sú neoceniteľné práve v suchších pôdach na okraji krovín, či záhonov, kde je veľa svetla a málo vlahy. Ozdobné ako listom tak kvetmi. Pôdokryvný mliečnik Euphorbia amygdaloides ´Purpurea´je krajinárskou stálicou pre nenáročnosť. Panošovaný Euphorbia ´Ascot Rainbow´ rozžiari záhon aj v pochmúrnych dňoch so svojim zeleno-krémovým sfarbením a ružovkastým nádychom nových listov.



3. Levanduľa – Levandula angustifolia


Stredomorský nízky polokrík je suchomilný a dobre adaptovaný na vysoké teploty. Pestovanie levadule je pomerne jednoduché. Vyžaduje si len dostatočne priepustné pôdy na slnku. Aromatické oleje v kvetoch a listoch sú cennou surovinou v parfumérstve, bylinkárstve. Stačí ju po odkvitnutí zastrihnúť, aby sa dobre rozvetvovala a predchádzalo sa dlhým slabým konárikom a drevnateniu stredu kra. Patrí síce medzi krátkožijúce kry, ale pri dobrých podmienkach vydrží aj dlhšie než desať rokov. Pomerne ľahko sa rozmnožuje odrezkami aj zo semien. Je to medonosná rastlina, ktorá patrí do každej záhrady, kde je dostatok svetla a tepla. Obrovské množstvo kultivarov je svedectvom popularity. Vyvarujte sa výsadbe tzv. francúzskej motýlej levadule do záhrady, ak u vás klesá zimná teplota pod -5°C.



4. Marulka - Calamintha nepeta


Ďalším nízkym stredomorským kríkom je marulka alebo Clamintha nepeta s kultivarmi nesúcimi biele aj odtiene modrej farby. Dobre vyznie na okrajoch trvalkových záhonov, ako podrast ružiam a v bylinkových záhradách. Má aromatické listy s vysokým obsahom mentolu. Dobre sa rozrastá aj samovýsevom.



5. Kocúrnik – Nepeta racemosa (mussinii)


Táto tiež aromatická rastlina s mnohými kultivarmi sa používa na tzv. catnip – opiát pre mačky, jej vôňa má na ne sedatívne účinky. Pôsobí však na asi 50-75% mačiek. Nepeta x faassenii je často používaným hybridom do záhrad a známe sú aj ako magnet pre včely. Skúste rôzne kultivary pre rozmanitejšiu kompozíciu ako Nepeta ´Walker´s Low alebo ´Junior Walker´ alebo ´Six Hills Giant´. Sú to sterilné hybridy, takže sa nebudú voľne rozširovať.

6. Oregano, pamajorán – Origanum vulgare


Magnet na včely a motýle, to je pamajorán, alebo známy je skôr ako korenie oregano. Táto trvalka je nenáročná a pokryje rozsiahlejšie plochy postupným samovoľným výsevom. Kvety a listy sú aromatické a používajú sa v talianskej kuchyni na dotvorenie pokrmov. Výškovo sa pri kvitnutí vyrovná aj vyšším trvalkám ako Rudbeckie, zaltobyle, ktoré im slúžia ako opora. Inak má tendenciu poľahnúť pri kvitnutí k zemi. Vydrží suchá a potrebuje dostatok svetla pre dobrú úrodu fialkových kvetov. Skúste menšie kultivary ako Origanum 'Gentle Breeze' dorastajúci do 40cm. Pôvodom tiež zo Stredozemia.




7. Rozchodníky - Sedum/ Hylotelephium


Veľká skupina sukulentných rastlín rôznych veľkostí, typu rastu a kvetov. Od drobných druhov vhodných na skalky a na zelené strechy, po vyššie druhy vhodné do slnkom zaliatych trvalkových záhonov o výške 40 cm. Takmer ktorýkoľvek kultivar je zárukov odolnosti voči suchu. Potrebujú priepustné pôdy a to hlavne kvôli zimným zrážkam, ktoré môžu naštartovať hnilobné procesy u sukulentných rastlín. Prikrytie hlavne vyšších druhov čečinou pre udržanie suchších podmienok je vítané počas zimy. Taktiež ponechanie kvetných stvolov až do jari pre lepšiu ochranu trsov.

Z drobných druhov sú zaujímavý do siva sfarbený rozchodník skalný Sedum ´Blue Spruce´, ´Cape Blanco´ , ´Lidakense´a o niečo vyšší ´Lime Zinger´. Majú peniažtekovité listy a drobnejšie kvety. Trochu iný tvar listov má Sedum ´Angelina´ s úzkymi listami ako na ihličnanoch. Odolné sú aj vyššie rozchodníky s výraznými kvetmi, teraz označované ako Hylotelephium. Patria sem krásne fialové kulivary ako ´Dark Magic´, ´Purple Emperor´, ´Dazzleberry´, ´Coral Reef´. Ružovo sfarbené sú kvety vyššieho rozchdníka ´Pillow Talk´, farebne variabilný ´Twinkling Star´a ´Moonlight Serenade´. Do šírky sa rozrastajúci pôdokryvný Sedum spurium 'Tricolor' má krásne dvojfarebné ploché drobné listy a ružové kvety. Podobne panošovný je Sedum takesimense 'Atlantis' so žltými kvetmi. Výber rozchodníkov je úžasný a neustále sa objavujú nové hybridy. Ich nenáročnosť a suchomilnosť im zaručujú miesto v záhradách aj verejných výsadbách pri neustále sa zvyšujúcich letným teplotám a suchu.


8. Kukučka – Lychnis


Ak máte radi lúčne kvety, tak kukučka zaručene patrí medzi ne. Aj záhradné kultivary si zachovávajú charakter divej rastliny, pravda s výraznejším kvetom, farbou a pod. Sú to adaptabilné druhy, ktoré znesú sucho aj vlhko ako Lychnis flox-coculi so žiarivo ružovými strapatými kvetmi. Alebo sú výrazne prispôsobené horúčavám striebristým povrchom stoniek a listov ako u Lychnis coronaria.



9. Šalvia – Salvia


Šalvie majú tisícky druhov a kultivarou a vačšina si vyžaduje slnečné pozície a odoláva suchu. Drobnokvetá šalvia lúčna Salvia officinalis má ako divý druh tak aj jej kultivary miesto v prírodne ladených záhonoch. Priťahuje opeľovače a podobne ako iné šalvie je suchomilná a nenáročná. Šalvia hájna alebo Salvia nemorosa a jej kulivary má kratšie kompaktnejšie zostavené kvety rôznych odtieňov modrej a ružovej. Podobne znesie horúce letá a suchá. Salvia sclarea je známa hlavne v aromaterapii ako zdroj krásne voňajúceho oleja. Jej varieta turkestanica má výraznejšie vačšie ružovo biele kvety v typickom klase a veľké sivasté a chlpaté listy. Kultivar ´Pink Vatican´má zas ružovejšie kvety. Zaujímavé sú aj veľkokveté druhy šalvii, ako ´Amistad´, ´Uliginosa´ a šalvie s pusinkovými kvetmi ako ´Hot Lips´, ´Amethyst Lips´s malými kvetmi. Majú však vyššie nároky na zimné teploty, preto ich treba na zimu presunúť do nezamŕzajúcej miestnosti, alebo rozmnožiť odrezkami.


10. Artemisia schmidtiana – Palina


Paliny sú adaptované na podmienky suchého leta. Mnohé kultivary sú kompaktné a vhodné ako do skaliek tak do kompozícii klasických záhonov. Napríklad Artemisia ´Silvermound´ je malý kompaktný trs vhodný ako pôdokryvná trvalka so striebristými perovito tvarovanými listami. Netvorí racemózne podzemné výhonky ako iné paliny. Má krásny hebký vzhľad. Ďalšie aromatické paliny menšieho vzrastu v záhradách sú Artemisia ´Powis Castle´, ´Nana´.


Toto je aspoň začiatok pre orientáciu vhodných rastlín s odolnosťou voči suchu. Zoznam by však mohol pokračovať ďalej.


446 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page