top of page
Search

Ihličnany do tvarovaných živých plotov


Ak sa rozhodnete pre údržbu živého plotu z trvalo zelených drevín, opäť ihličnany sú vhodný kandidáti v tvrdších podmienkach Európy. Sú pomaly rastúce, čo môže byť nevýhoda ak chcete instantný výsledok a nemáte rozpočet na vzrastné sadenice.

Na nižšie živé predely vo výsadbe sú vhodné do 1 m výšky kosodreviny Pinus mugo ´Gnom´a ´Mops´, ktoré stačí zaštipovať alebo nechať volne rásť. Strihanie do výšky 1m znesie tuja východná Thuja occidentalis ´Danica´a ´Tiny Tim´.

Na vyššie živé ploty k hraniciam pozemku sa hodia smreky Picea abies, a jeho kultivary ´Inversa´ a malý rozložitý Picea x mariorika ´Machala´ a Picea abies ´Tabuliformis´. Ďalšie pekné ihličnany sú Picea omorika, Picea pungens a spomínaná kosodrevina Pinus mugo v pôvodnom druhu, Pinus sylvestris ´Waterery´s rozložitým rastom a s potrebným zaštipovaním na udržanie výšky. Samozrejem môžeme použiť aj tis obyčajný Taxus baccata a tvarovať ho do pomerne ostrých tvarov alebo do topiary. S jeho mnohých hybridov spomeniem Taxus x media ´Hicksii´a ´Hillii´.

Pôvodný druh tuje západnej Thuja occidentalis a tuje riasnatej Thuja plicata sa hodia do vyšších plotov až nad 3 metre. Podobne pomaly rastúca Tsuga canadensis, ktorej kultivar ´Pendula´, 'Jeddeloh' a ´Jervis´, zlatý ´Aurea´sa hodí aj ako solitér aj do živých plotov.

V teplejších oblastiach so zimnými teplotami do -10°C sa uplatní aj žltý kultivar cyprusu Montereyovho z Kalifornie - Cupressus macrocarpa ´Goldcrest´, ktorý má vzpriamený rast s citrónovou vôňou ihličiek.

Na záver spomeniem cypruštek Lawsonov - Chamaecyparis lawsoniana, ktorý sa používa až nad mieru v porovnaní s ostanými ihličnanmi v záhradách. Je rýchlo rastúci druh s množstvom farebných aj výškovo rozmanitých kultivarov, ale to znamená aj, že je náročný na udržiavanie potrebnej výšky pravidelným strihaním. Treba počítať aj s tým že v blízkosti týchto vyšších drevín vzniká suchší a tmavší priestor pre iné rastliny vrátane trávnika, a vznikajú tak zóny bez podrastu, ak sa nevysadia suchu odolnými a tieňomilnými druhmi.



18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page